Verwonder jij je nog iedere dag over de mogelijkheden van je smartphone? Onder de indruk van de impact die internet heeft op je zakelijk en privéleven? Houd je dan maar vast, want dit is nog maar het begin. Met het internet der dingen wordt alles anders.

Wat is het internet der dingen, ofwel the internet of things (IoT) eigenlijk? Adviesbureau McKinsey omschrijft IoT als ‘apparaten die hun omgeving kunnen monitoren, statussen kunnen doorgeven, instructies kunnen ontvangen en zelf actie kunnen ondernemen op basis van de informatie die ze ontvangen’.

De slimme koelkast

Om het wat concreter te maken: het bekendste voorbeeld van een IoT-apparaat is de ‘slimme koelkast’. Die geeft een waarschuwing als je producten in je koelkast hebt staan waarvan de houdbaarheidsdatum is verstreken.

Is je melk bijna op? Je koelkast bestelt zelf een nieuw pak. Warm in de zomer? De koelkast merkt het zelf als het een graadje te warm is binnen. De koelkast waarschuwt je zelfs als je eten snel op moet eten, omdat het morgen over datum is. Dit is één van de vele manieren waarop IoT kan worden ingezet.

Toekomstmuziek? Dat valt mee. Hoewel de slimme koelkast in Nederland nog niet te koop is, laat het apparaat niet lang meer op zich wachten. Onder andere de Aziatische techbedrijven LG en Samsung ontwikkelen slimme koelkasten.

Hoe gaan we die apparaten besturen?

Als allerlei apparaten in je huis straks verbonden zijn met internet, moet je die natuurlijk ook kunnen besturen. Je smartphone of tablet zal je daarbij waarschijnlijk als afstandbediening gaan gebruiken.

Voorbeelden van bestaande IoT-apparaten zijn de slimme led-lampen van Philips, LG en Samsung. Met een app op je smartphone kun je tot tientallen led-lampen tegelijk bedienen. Maar dat is niet het enige, je kunt ze ook koppelen aan je muziek. De lampen kunnen zich automatisch aanpassen aan de sfeer die bij de muziek past.

Alles staat met elkaar in verbinding

Op dit moment zijn er al zo'n 10 miljard apparaten met elkaar verbonden door het internet. Onderzoeksbureau Gartner schat dat dat aantal in 2020 is gegroeid tot 26 miljard.

De groei van IoT is mogelijk door de snelle technologische ontwikkelingen van de afgelopen jaren. Sensoren zijn veel goedkoper geworden en daarnaast ook veel kleiner waardoor ze makkelijker verwerkt kunnen worden in apparaten. Een constante internetverbinding wordt steeds normaler en er zijn veel nieuwe mogelijkheden bijgekomen om data te verwerken en op te slaan.

Machine praat met machine

In bedrijven wordt gebruikgemaakt van machines die 'met elkaar praten' zonder dat daar mensen aan te pas komen. Deze machines monitoren processen in bedrijven. Dit heeft een toepasselijke naam: M2M, machine-2-machine.

De termen M2M en IoT worden vaak door elkaar gebruikt. Wat het verschil tussen beide is, daar wordt nog over gediscussieerd. Als we dan toch een onderscheid moeten maken: M2M is communicatie tussen machines zonder dat er mensen bij betrokken zijn. IoT is communicatie tussen machines en mensen.

Lees ook

Omgekeerde wereld: Toyota vervangt robots door mensen

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl